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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoSEGANFREDO, G. C.; PICCOLI, J. H.; NUNES, E. de O.; MIRANDA, C. R. de; PERIPOLLI, V.; MILLEZI, A. F. Avaliação microbiológica de enterobactérias e salmonella sp. do dejeto suíno recém armazenado em esterqueiras. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14., 2020, Concórdia. Anais... Concórdia: Embrapa Suínos e Aves: UNC, 2020. p. 54-55.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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2.Imagem marcado/desmarcadoSEGANFREDO, G. C.; SEEMANN, L.; NUNES, E. de O.; MIRANDA, C. R. de; PERIPOLLI, V.; MILLEZI, A. F. Viability of enterobacteria in swine manure storage units. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v, 57, e02876, 2022. Título em português: Viabilidade de enterobactérias em unidades de armazenamento de dejetos líquidos de suínos.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Unidades Centrais.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSPERANDIO, J.; BASTOS, A. P. A.; FONSECA, F. M. da; BELLAVER, F. A. V.; DAL BELLO, T. C.; KUHNEN, S.; MILLEZI, A. F. Antimicrobial and cytotoxic bioprospection of Thymus Vulgaris and Thymol against Salmonella Enterica Serovar Heidelberg isolated in broiler chicken. Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 66, e23210502, 2023.

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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  06/12/2023
Data da última atualização:  06/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  SPERANDIO, J.; BASTOS, A. P. A.; FONSECA, F. M. da; BELLAVER, F. A. V.; DAL BELLO, T. C.; KUHNEN, S.; MILLEZI, A. F.
Afiliação:  JHONATAN SPERANDIO, Instituto Federal Catarinense/Campus Concórdia; ANA PAULA ALMEIDA BASTOS, CNPSA; FRANCISCO NOE DA FONSECA, GEM; FRANCIANA A VOLPATO BELLAVER, Instituto Federal Catarinense/Campus Concórdia; THAIS CARLA DAL BELLO, Instituto Federal Catarinense/Campus Concórdia; SHIRLEY KUHNEN, Universidade Federal de Santa Catarina; ALESSANDRA FARIAS MILLEZI, Instituto Federal Catarinense/Campus Concórdia.
Título:  Antimicrobial and cytotoxic bioprospection of Thymus Vulgaris and Thymol against Salmonella Enterica Serovar Heidelberg isolated in broiler chicken.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 66, e23210502, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1590/1678-4324-2023210502
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Salmonella enterica serovar Heidelberg (SH), often isolated from broiler chicken samples, damages the entire production chain due to its high resistance in the environment. The search for sustainable disinfectant agents has intensified, focusing on the action of essential oils. This work's objective was to evaluate the in vitro, effect of Thymus vulgaris essential oil (TEO) and thymol in SH isolated from broilers, and the cytotoxicity in animal cells. Four different concentrations of TEO (0.1%, 0.2%, 0.4%, and 0.8%, (v/v)) were used against five SH isolates obtained from broilers and ATCC 8326. Thymol was evaluated at the concentrations of 0.023%, 0.047%, 0.071%, and 0.094% (v/v). In vitro antibacterial assays were performed by quantifying viable planktonic cells in the broth microdilution test. The MTT technique was used to assess the cytotoxicity in IEC-6 intestinal cells and NCTC fibroblasts. IC50 was assessed testing the concentrations of 0.0625%, 0.125%, 0.25%, and 0.5% of TEO and thymol in 24 hours. The bacterial activity was observed from the 0.2% concentration of TEO since no colony-forming units were observed. Thymol in the concentration of 0.094% controlled 83.33% of the bacteria. TEO presented an IC50 of 0.14% and 1.22%, while the IC50 for thymol was 0.068% and 0.001% for the IEC-6 and NCTC cells, respectively. On the other hand, TEO showed low cytotoxicity in fibroblasts and a potential action capacity to eliminate SH strains in vitro.
Palavras-Chave:  Antibacterial activity; Atividade antibacteriana; Bioprospecção Antimicrobiana; Serovar Heidelberg; Tomilho.
Thesagro:  Cadeia Produtiva; Frango de Corte; Salmonella Enteritides; Salmonelose.
Thesaurus NAL:  Broiler chickens; Salmonella enterica; Salmonellosis; Sanitizing; Thyme.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159232/1/final9591.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE66850 - 1UPCAP - DD
CNPSA22612 - 1UPCAP - DD
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